Masif kereste

Gömülü karbonu azaltıyor ve ahşap binalarda önemli işler gerçekleştiriyoruz.

5 dakika

Masif kereste

Sürdürülebilir masif kereste, Gradient Canopy'ye kalıp, korkuluk ve kapı gibi çeşitli şekillerde entegre edilmiştir. Fotoğraf: Mark Wickens.

International Living Future Institute (ILFI) Living Building Challenge (LBC) Materials Petal sertifikasını aldığımız Gradient Canopy'de, toksik olmayan ve ekolojik açıdan restoratif malzemeleri kullanabilmek son derece önemliydi. Bu nedenle, ahşabın rejeneratif ve karbon tutucu özelliklerinden yararlanmak için sürdürülebilir kaynaklardan temin edilen masif keresteyi binada nasıl kullanabileceğimizi araştırdık.

Masif kereste; sütunlar, kirişler, duvarlar, döşemeler ve çatılarda sıkıştırılmış ahşabın kullanıldığı bir inşaat tekniğidir. Bu teknikte, geleneksel inşaat yaklaşımlarına kıyasla gömülü karbon miktarı daha azdır. Sonuç olarak, masif kereste, yapının önemli bir parçası oldu ve burada öğrendiklerimiz Google'daki diğer inşaat projelerine de ilham verdi.

Biyofilik özellikleriyle daha sağlıklı, üretken ve görsel olarak ilham veren işyerlerini teşvik eden masif kerestenin potansiyeli bir süredir ilgimizi çekiyor. Biyofilinin temelinde, insanların gelişebileceği alanlar yaratmak için doğayı tasarımla bütünleştirmek vardır. Binanın içine üzeri kaplanmamış ahşap öğeler yerleştirmek yalnızca kaplama ve boya gibi ek malzemelerin uygulanması ihtiyacını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda insanların içerideyken bile kendilerini doğayla iç içe hissetmelerine yardımcı olur. Bu nedenle, Gradient Canopy'nin tasarımına ilk başladığımızda binanın tüm yapısında masif kereste kullanıp kullanamayacağımızı araştırdık. Ancak istediğimiz uzunlukta açıklıkların mümkün olmadığını gördük. Yine de binanın içindeki yapısal öğelerin bir kısmında ahşap kullanmayı başardık.

Gradient Canopy'de masif kereste öğeler, yapının daha sağlam olması için çok sayıda katı kesilmiş kereste katmanının birbirine yapıştırılmasıyla elde edilen işlenmiş bir ahşap türü olan çapraz lamine ahşap (CLT) parçadan oluşur. CLT'yi, ikinci katın betonarme döşemelerinde kompozit mukavemet sağlayan kalıp (betonun döküldüğü kalıp) olarak kullandık. CLT kalıbı normalde betonun sertleşmesinden sonra çıkarılıp atılır. Ancak biz CLT'yi olduğu gibi bırakarak zemin kattaki alanlarda ahşap tavan, iç mekandaki avluların etrafında ise korkuluk olarak kullanılmasını sağladık. Bina genelinde özellikle toplantı odaları ve konferans salonlarının kapı ve kapı çerçevelerinde de ahşap kullandık. Ekip, tedarikçiyle birlikte çalışarak kapıların tüm parçaları için Declare etiketi sertifikası almayı başardı. Bu da iç mekanda sağlıklı bir ortam yaratmak için daha güvenli kimyasal özelliklere sahip yapı malzemelerine öncelik vermemize yardımcı oldu.

Fotoğraf: Mark Wickens.

CLT kalıbını olduğu gibi bırakarak zemin kattaki alanlarda ahşap tavan, iç mekandaki avluların etrafında ise korkuluk olarak kullanılmasını sağladık. Fotoğraf: Mark Wickens.

Gradient Canopy'nin tasarımına başladığımızda CLT'nin Mountain View'da bu kadar büyük ölçekte kullanıldığı başka bir yapı yoktu. Bu nedenle, erken aşamada CLT öğelerinin tam ölçüde bir modelini yaptık ve yapının şartları karşıladığından emin olmak için belediye yetkililerini yapıyı bizzat görüp incelemeye davet ettik. Fiziksel prototipler oluşturmak, hep birlikte belediyenin şartlarını karşılayan bir çözüme ulaşmamızı sağlarken aynı zamanda daha sürdürülebilir inşa yöntemlerine yönelmemizi sağladı.

Ayrıca Gradient Canopy binasında sürdürülebilir kaynaklardan temin edilmiş ahşap kullanmaya özen gösterdik. Gradient Canopy'de kullanılan yeni kerestenin %99'undan fazlası (hem geçici hem de kalıcı olanlar), Forest Stewardship Council (FSC) onaylı, sorumlu bir şekilde yönetilen ormanlardan tedarik edilmiştir. Kalıp gibi geçici kullanım alanlarında, gelecekteki projelerde yeniden değerlendirilebilecek FSC onaylı ahşap kullanmak alışılmadık bir durumdur. Ancak projedeki toplam kereste miktarının büyük bir bölümü geçici ahşaptan oluştuğu için geçici ahşap kullanımına da dikkat etmek önemliydi. FSC onaylı ahşaba verdiğimiz öncelik, sadece kullandığımız kerestenin sorumlu bir şekilde tedarik edilmesiyle kalmıyor. Yeniden ağaçlandırmaya yönelik daha geniş kapsamlı çalışmaları da destekliyoruz. Sonuç olarak, daha sağlıklı ve sorumlu bir şekilde tedarik edilen malzeme kullanımının yalnızca sürdürülebilir kalkınma için değil, devamlı kendini yenileyen ve canlandıran daha kapsamlı bir döngüsel ekonominin oluşturulması açısından da son derece önemli olduğuna inanıyoruz.

Gradient Canopy'de masif ahşap montajı yapılıyor.

Gradient Canopy'de masif ahşap montajı yapılıyor.

Gradient Canopy'nin tasarımı sırasında yaptığımız masif kereste araştırması artık diğer Google binalarının tasarımına da ilham veriyor. Örneğin, California'nın Sunnyvale kentinde yeni açılan 1265 Borregas, sıfırdan inşa ettiğimiz ilk masif kereste bina oldu. Bu binada, karbon tutma da hesaba katıldığında, çelik ve betondan yapılmış benzer binalara kıyasla gömülü karbon emisyonunun %96 daha az olduğu tahmin ediliyor. Bu, Gradient Canopy'den öğrendiklerimizin daha sürdürülebilir ve sağlıklı binalar tasarlama çalışmalarımızı nasıl desteklediğinin sadece bir örneği.