Kuş dostu tasarım

Çevresiyle bütünleşen bir bina inşa ederek kuşlara yönelik tehlikeleri en aza indirdik.

3 dakika

Ağaçlarla çevrili Gradient Canopy binası

Ağaçlarla çevrili Gradient Canopy binası. Fotoğraf: Iwan Baan, Google için çekti.

Gradient Canopy'deki amaçlarımızdan biri proje alanını, doğayla bütünleşecek ve zaman içinde daha dayanıklı hale gelecek şekilde oluşturmaktı. Bizim için "dayanıklı" kelimesi; bölgenin uzun vadeli ekolojik sağlığına katkıda bulunan, iklim değişse bile hem insanların hem de yaban hayatının gelişebileceği yerleri ifade ediyor. Gradient Canopy'de yaban hayatın devamı için kritik öneme sahip olan tarihi ekosistem unsurlarını bölgeye yeniden kazandırmak için çalıştık. Bununla birlikte, kent ortamının yaban hayatı, özellikle de ötücü kuşlar, serçeler, sinek kuşları ve ötleğenler gibi bölgeye özgü kuşlar için tehlike yarattığının farkındayız. Dolayısıyla, Gradient Canopy'yi tasarlarken kuş dostu çeşitli stratejiler uyguladık.

Binalardaki camların, kuş popülasyonları üzerinde ciddi etkileri olabilir. Bu nedenle Gradient Canopy'deki bina, peyzaj ve aydınlatmanın, kuşların binaya çarpma ihtimalini en aza indirmek için LEED Tasarım İnovasyonu Kredisi: Kuş Çarpmalarını Önleme (LEED Innovation in Design Credit: Bird Collision Deterrence) uyarınca tasarlanması önemliydi.

Kuşlar açısından güvenli tasarım öğeleri kullanabileceğimiz en iyi yöntemi anlamak için H.T. Harvey & Associates bünyesindeki ekolojik danışmanlarla birlikte çalıştık. Bu çalışmalar neticesinde kuşlar açısından güvenli binalarla ilgili önde gelen standartları ve önerileri uyguladık. Sonuç olarak Gradient Canopy'de kuş dostu tasarımı uygulamak için iki temel yöntem kullandık. İlk olarak binanın camındaki yansımayı ve şeffaflığı düşürdük. İkinci olarak da iç ve dış aydınlatma çözümleriyle binanın geceleri sebep olduğu ışık kirliliğini azalttık.

Cam hem kuşlar hem de insanlar için görünmez bir unsur olsa da insanlar zaman içinde pencere çerçeveleri ve yansıma gibi görsel ipuçlarını kullanarak önünde cam olduğunu fark etmeyi öğreniyor. Ancak kuşların derinlik algısı çok az olduğu için doğanın veya gökyüzünün yansımasını çoğunlukla gerçekmiş gibi algılarlar. Kuşlar, cam köşelerinden bitki örtüsünü veya bina içindeki bitkileri gördüklerinde şeffaflık nedeniyle de cama çarpabilirler. Temel olarak bir binanın camında, şeffaflık veya yansıma nedeniyle bitki örtüsü ya da gökyüzü ne kadar görünür olursa kuşların cama çarpma ihtimali de o kadar artar.

Gradient Canopy'de buna çözüm olarak ilk aşamada daha düşük yansıma indeksine sahip cam tedarik ettik. Cam teknolojisi ve üretimindeki son gelişmeler, güneş ısısı kazanımından ödün vermeden dış mekanda daha düşük yansıma oranları elde etmemizi kolaylaştırdı. Böylece binanın birçok penceresi ve cephesi için daha iyi cam tedarik etmemiz kolaylaştı. Çıkartmalar veya gömülü seramik "frit" deseni gibi cam üzerine yerleştirilen birbirine yakın görünür işaretler de kuşlar bunları engel olarak algılayıp o yöne doğru uçmaya çalışmayacağı için kuş ölümlerini önemli ölçüde azaltabilir. En küçük sinek kuşları için bile daha çok koruma sağlamak amacıyla American Bird Conservancy kuruluşunun en güncel yönergelerini uygulayarak daha az aralıklı bir desen seçtik. Gradient Canopy'de herkese açık alanlardaki friti, camın üzerine bölgeye özgü 30 farklı kuş türünün 30 farklı dilde yazıldığı bir kelime bulmacası şeklinde tasarladık. Böylece hem son derece işlevsel hem de kuşlar açısından güvenli tasarımı daha eğlenceli hale getirip keşfedilecek bir bulmacaya dönüştürdük.

Bölgeye özgü 30 farklı kuş türünün 30 farklı dilde yazıldığı, kuşlar için frit desenli cam.

Bölgeye özgü 30 farklı kuş türünün 30 farklı dilde yazıldığı, kuşlar için frit desenli cam. Fotoğraf: Iwan Baan, Google için çekti.

Son olarak Gradient Canopy'deki aydınlatmayı da kuşların çarpma ihtimalini azaltacak şekilde tasarladık. Parlak aydınlatma nedeniyle kuşlar geceleri yönünü şaşırabilir, yerel yaşam alanı bozulabilir ve özellikle gece göç eden kuş popülasyonu zarar görebilir. Gradient Canopy'deki ışık kirliliğini azaltmak için binayı veya etrafındaki bitki örtüsünü yukarıdan aydınlatmamayı seçtik ve ışığın yaşam alanlarına yayılmaması için dış mekandaki armatürlerin üstünü kapattık. Ayrıca, geceleri kapatılan panjurlar taktık ve iç mekandaki ışıkların yalnızca o alanı kullanan biri olduğunda yanmasını sağlamak için tüm aydınlatmalara gece çalışan varlık sensörleri yerleştirdik.

Gradient Canopy'deki kuşlar açısından güvenli tasarım öğelerimizin amacına hizmet etmesi ve gerektiğinde değişiklik yapılabilmesi için üç yıllık izleme planı da oluşturduk. Bu plan kapsamında bina etrafında düzenli yürüyüş ve gözlem yaparak bina ve tesis yapılarına kuş çarpıp çarpmadığını takip edeceğiz. Sonuç olarak kuşlar açısından güvenli tasarım kullanmanın, binalarımızın çevreleriyle daha iyi bütünleşmesini sağlayacağını ve yaban hayatı ile insanların sağlıklı olarak bir arada yaşama becerisini geliştireceğini umuyoruz.