Yardımsever bir komşu olma

Alphabet ve Google'da Başkan, CIO ve CFO olarak görev yapan Ruth Porat, projenin holistik tasarımının toplulukla nasıl bütünleştiğini anlatıyor.

5 dakika

"Muhteşem tasarımlar hiçbir zaman tek bir unsurdan oluşmaz. Holistik, kapsamlı ve kullanıcı dostu bir yaklaşım gerekir. Yüz yüze veya sanal ortamda rahatça ortak çalışma yapılabilecek alanlar oluşturur."

– Alphabet ve Google Başkanı, CIO ve CFO'su Ruth Porat

Mountain View ve çevresiyle kişisel ilişkiniz nedir?

Çocukken önce Birleşik Krallık'tan Massachusetts eyaletinin Cambridge şehrine, oradan da Palo Alto'ya taşındık. Palo Alto'da büyüdüm. Babam, Stanford'daki Linear Accelerator Center'da fizikçiydi. Ailemizi buraya taşımayı seçmesinin başlıca nedenlerinden biri canlılık, entelektüel merak ve Stanford'ın atom parçalayıcısı gibi daha önce hiç yapılmamış şeyleri yapmak istemesiydi. O canlılık biz buraya taşındığımızdan beri daha da arttı.

Google ve Alphabet CFO'su Ruth Porat, İskoçya'nın Glasgow şehrinde düzenlenen COP26 etkinliğinde.

Bölgeyi bu kadar özel kılan faktörlerden biraz daha bahsedebilir misiniz?

Buradaki yenilik kültürü bulaşıcı ve her zaman günün konusu. Hemen hemen herkes dünyada fark yaratma konusunda sorumluluk duyuyor. Google ve Alphabet olarak bizi motive eden de bu. Burada yaşamayı ve çalışmayı seçen diğer birçok kişinin de motivasyon kaynağının bu olduğuna inanıyorum. Silikon Vadisi'nde, görmeyi umduğumuz geleceği yaratma dürtüsü var. Bence dünyadaki en özel yerlerden biri olmasının nedeni bu.

Google'ın Mountain View ile ilişkisi nedir?

Mountain View, 1999'dan beri Google'ın evi. Bundan sonra da uzun yıllar boyunca burada kalacağımızı düşünüyoruz. Google, genel merkezimiz olarak Mountain View'u seçti çünkü buranın her şeyini seviyoruz. Körfezin güzelliğini, üniversitelere yakınlığını, aileye uygun ortamını ve Silikon Vadisi'nin merkezindeki bir şehirde çalışma imkanı sunmasını seviyoruz.

Çalışanlarımızın çoğu Mountain View'da oturuyor ve çalışıyor. Şirket olarak iyi bir komşu olmaya önem veriyoruz. Yıllardır topluluğa milyonlarca dolarlık yatırım yaptık. Örneğin, STEM eğitimini desteklemek için Mountain View Educational Foundation'a bağış yaptık, Mountain View Community Shuttle için finansman sağladık, evsizlikle ilgili müdahale ve önleme hizmetlerini desteklemek için finansman sağladık ve Charleston Retention Basin gibi ekolojik restorasyon projelerine maddi destek verdik.

Ayrıca Google çalışanlarının her yıl Community Services Agency of Mountain View, Silicon Valley Bicycle Exchange, Mountain View okulları ve muhteşem Computer History Museum gibi Mountain View merkezli kuruluşlarda binlerce saat gönüllü hizmet vermelerinden gurur duyuyoruz.

Gradient Canopy ve Bay View, Google'ın bölgeyle uzun zamandır devam eden ilişkisini nasıl sürdürüyor?

Gradient Canopy, Mountain View'da sıfırdan inşa ettiğimiz ilk bina. Şehrin, North Bayshore'un geleceğine dair vizyonuna uygun bir projeyi nasıl tasarlayacağımızı uzun uzun düşündük. Gradient Canopy; topluluğu davet eden, doğal ortamla uyumlu bir şekilde bütünleşen, şehir için büyük ekonomik değer yaratan ve aynı zamanda Mountain View'da yaşamayı ve çalışmayı seven çalışanlarımızı destekleyen bilinçli tasarımıyla iş yerine yeni bir soluk getirdi.

Pandemi öncesinden beri Google'ın çalışma alanlarının büyüsü kısmen bu alanların sağlıklı, sürdürülebilir, işlevsel olmasından ve biraz da Google tarzını yansıtmasından kaynaklanıyordu. Muhteşem bir tasarım, insanların orada olmaktan mutlu olacakları mekanlar oluşturmanızı sağlar. Ofislerimiz güvenli bir şekilde yeniden açıldıktan sonra dünyadaki iş gücümüzün neredeyse yarısının kendi isteğiyle ofise gelmesi de bunun kanıtı. Artık sıfırdan yaptığımız projeler sayesinde bu taahhütlerin ve öğrendiklerimizin çoğunu yerel topluluğa sunabiliyoruz. Topluluğun ilgisini çekecek, dayanıklı ve daha sağlıklı alanlar tasarlamaya önem veriyoruz.

Oluşturulan görüntü, Bay View etkinlik merkezi lobisinden bakıldığında arka planda NASA rüzgar tünelinin göründüğü manzarayı gösteriyor.

Google'ın "muhteşem tasarım" tanımından biraz daha bahsedebilir misiniz?

Muhteşem tasarımlar hiçbir zaman tek bir unsurdan oluşmaz. Holistik, kapsamlı ve kullanıcı dostu bir yaklaşım gerekir. Bu yaklaşım; sosyalleşme, öğrenme, ortak çalışma ve odaklanma fırsatını bir arada sunar. Yüz yüze veya sanal ortamda rahatça ortak çalışma yapılabilecek alanlar oluşturur.

Bu yaklaşım, Bay View ve Gradient Canopy'nin tasarımını şekillendiren fikirlere nasıl yansıdı?

Google'ın kurucularının "Kullanıcıya odaklan; gerisi kendiliğinden gelir" mottosu, ofislerimizin tasarımına daha ilk günden yön verdi. Çalışan verimliliğini ve yaratıcılığını en çok artıran unsurlarla ilgili yıllardır yapılan araştırmaların sonuçları ve bilimsel veriler bu projede kullanıldı.

Değerlendirdiğimiz ilk fikir, ofisi ters yüz etmek; tek başına ve birlikte çalışılan alanlar arasındaki ilişkiyi ve bunların açık ve kapalı alanla ilişkisini tersine çevirmekti. Bu, odaklanarak çalışmayı zorlaştıran açık ofis sisteminden kapalı köşelere geçmek anlamına geliyor. Öte yandan, ekibin birlikte yaptığı çalışmalara bağlı olarak kapalı toplantı odalarından daha açık ve uyarlanabilir ortak çalışma alanlarına geçiyoruz. Bu ortak çalışma alanlarında uzaktaki çalışanların eşit katılımını sağlamak için teknoloji şüphesiz çok önemli. Ekiplerin dinamik bir şekilde çalışabileceği alanların yanında odaklanmaya imkan veren bu köşelerin olması, çalışanların gerektiğinde hemen geçiş yapabileceği anlamına geliyor.

İkinci katı ve küçük ekip birimlerini içeren görüntü.

Diğer fikir de biyofilinin bilişsel faydalarıyla ilgili. Yıllardır biyofilik tasarımı ofislerimizde kullanmaya çalışıyoruz. Sağlıklı malzemeler, doğal malzemeler, desenler, ses düzenlemesi, termal konfor, ayarlanabilir hava akışı ve sirkadiyen aydınlatma gibi doğanın önemli öğelerini ofislerimize taşıyoruz.

Bazı kişiler biyofiliyle veya hava kalitesiyle ilgili bu önlemleri abartılı bulabilir ancak iş yerinde daha doğal elementler kullanmanın ve hava kalitesini artırmanın finansal nedenleri de var. Bütün bunların amacı, insanların hayatını güzelleştirmek. Çalışanlar sağlıklı ve mutlu olduklarında en iyi performansı gösterebilirler. Şirket de dahil herkes bunun faydasını görür.

Tüm bunların Google'ın topluluk odaklı gelişmelerle ilgili daha büyük hedefleriyle nasıl bir ilişkisi var?

Amacımız, çalıştığımız ve yaşadığımız toplulukların ruhuna dokunan canlı zemin kat alanları oluşturarak yerel toplulukla bağlantı kurmak ve ona entegre olmaktır. Kendi değerlerimizi ve topluluğun değerlerini yansıtan yerlere yatırım yapmanın uzun vadede değer sağlayacağına inanıyoruz.

İlk yayınlanma tarihi: Mayıs 2022