Stedelijke ecologie

Biodiversiteit in het landschap van Gradient Canopy.

3 minuten

Eriogonum grande en arbutus menziesii bij Gradient Canopy. Foto: Mark Wickens.

Ecologisch rijke campusomgevingen zijn niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor mensen. Gezonde, diverse ecosystemen en landschappen ondersteunen biodiversiteit, verhogen ecologische veerkracht en bieden belangrijke voordelen voor de gezondheid van de mens. Daarom is ons ontwerp van Gradient Canopy gericht op het herstel van biodiverse lokale ecosystemen.

Op de ruim 1,5 groene hectare van Gradient Canopy willen we elementen van ecosystemen herstellen die ooit veel voorkwamen in Silicon Valley, zoals eikenbossen, wilgenbossen, chaparral en graslanden. Het landschap bestaat uit voornamelijk inheemse soorten, waaronder ongeveer 400 inheemse bomen en bestuiversvriendelijke inheemse planten, zoals de zijdeplant, duizendblad en salie. Het doel is om het ecologische erfgoed van het gebied nieuw leven in te blazen en de ervaring van mensen te versterken. Tegelijkertijd willen we hiermee vitale, functionele landschappen creëren voor een biodiverse samenstelling van soorten.

Duizendblad en monardella villosa bij Gradient Canopy

Duizendblad en monardella villosa bij Gradient Canopy. Foto: Mark Wickens.

Een belangrijk onderdeel van onze ecologiestrategie bij Gradient Canopy draait om één specifieke boomsoort: de eik. Eiken zijn iconisch voor het Californische landschap en ooit stonden ze overal in Silicon Valley. De inheemse eiken zijn niet alleen droogtetolerant en vuurbestendig, maar verwijderen ook luchtvervuiling en absorberen CO2 efficiënt uit de atmosfeer. Bovendien ondersteunen ecosystemen met eikenbossen sommige van de grootste diversiteiten aan planten en dieren in Californië, waaronder 2000 andere planten- en ongeveer 5000 insectensoorten. Zo zijn honderden vogels, zoogdieren en andere dieren afhankelijk van de gevarieerdheid van eikenbossen voor voedsel, schaduw en beschutting.

Samen met lokale wetenschappers hebben we een verbonden bladerdak ontwerpen voor het landschap met eiken en andere inheemse bomen, zoals paardenkastanjes, platanen en wilgen. Een verbonden bladerdak biedt voor dieren een ecologische verbindingszone door de bebouwde omgeving en vermindert het hitte-eilandeffect.

In Gradient Canopy groeien inheemse bestuiversvriendelijke planten als onderbeplanting van de inheemse bomen en die voedsel en beschutting bieden voor lokale vlinders, vogels en bijen. Een deel van het landschap is speciaal ontworpen om de populatie van de westelijke monarchvlinder te ondersteunen. Hiervoor wordt de best beschikbare wetenschap toegepast om de juiste mix te creëren van zijdeplanten, waarop de vlinders eitjes leggen en die de rupsen eten, en bloemen voor voedsel voor de vlinders tijdens hun lange trek.

Voor Gradient Canopy hebben we inheemse bestuiversvriendelijke planten gecombineerd met gecultiveerde tuinbedden en honingbijenkasten om het doel van de Urban Agriculture Imperative van de Living Building Challenge te bereiken. Deze norm voor stedelijke landbouw is bedoeld om de gemeenschap kennis te laten maken met en te leren over lokaal geteeld, vers voedsel. 2 tuinbedden leveren producten voor onze cafés en leerkeukens voor Googlers en tonen hoe een combinatie van inheemse landschapsarchitectuur en productief tuinieren een veerkrachtigere lokale voedselproductie kan bevorderen.

Tuinbedden bij Gradient Canopy.

Tuinbedden bij Gradient Canopy.

Verder staan er in Gradient Canopy 3 honingbijenkasten, geplaatst in samenwerking met The Planet Bee Foundation, een non-profit organisatie die de bijenkasten van Google Mountain View beheert. Als onderdeel van ons ontwerpproces hebben we onderzocht hoe een landschap zowel inheemse als uitheemse honingbijen kan ondersteunen om de voordelen van beide te bevorderen. Dit onderzoek leert ons hoe Google in de toekomst uitheemse honingbijen kan integreren in een inheems ecologisch landschapsontwerp, om zowel de inheemse biodiversiteit als de lokale voedselproductie te bevorderen.

Het stedelijke ecologische ontwerp van Gradient Canopy wordt geleid door het ecologieprogramma van Google, gelanceerd in 2014 om de best beschikbare wetenschap te gebruiken bij het ontwerp van onze buitenruimtes. Per slot van rekening is Gradient Canopy een belangrijk onderdeel van onze grotere visie om de natuur en biodiversiteit te verbeteren met onze campussen.