Massief hout

Minder opgenomen koolstof en veranderde houten gebouwen.

5 minuten

Massief hout

Duurzaam massief hout is op verschillende manieren geïntegreerd in Gradient Canopy, onder andere in de bekisting, relingen en deuren. Foto: Mark Wickens.

Voor Gradient Canopy, dat de Petal Materials uit het programma Living Building Challenge (LBC) van het International Living Future Institute (ILFI) heeft gekregen, vonden we het heel belangrijk om niet-giftige materialen te gebruiken die het ecosysteem weer herstellen. Daarom onderzochten we manieren om duurzaam samengesteld hout in het gebouw te integreren om zo de regeneratieve eigenschappen en de CO2-opslag van hout te benutten.

Samengesteld hout is een bouwtechniek waarbij hout samengeperst wordt om pilaren, balken, muren, vloeren en daken te maken op een manier die opgenomen CO2 vermindert in vergelijking met traditionele bouwmethoden. Uiteindelijk neemt samengesteld hout een prominente plaats in binnen het gebouw en wat we tijdens dit project hebben geleerd is van invloed geweest op andere bouwprojecten bij Google.

We zijn al enige tijd geïnteresseerd in het potentieel van samengesteld hout omdat het gezondere, productievere en visueel inspirerende werkplekken bevordert vanwege de biofiele kwaliteiten. Biofilie beoogt de integratie van natuur en ontwerp om ruimtes te maken waar mensen zich prettig in voelen. De mogelijkheid om houten elementen in het gebouw te verwerken vermindert niet alleen de noodzaak om extra materialen zoals coatings en verf aan te brengen, maar laat mensen zich verbonden voelen met de natuur, zelfs als ze binnen zijn. Toen we begonnen met het ontwerp van Gradient Canopy, onderzochten we in eerste instantie de mogelijkheid om de hele constructie van het gebouw van samengesteld hout te maken, maar het bleek dat de lange overspanningen die we wilden dan niet mogelijk waren. We konden wel hout gebruiken voor sommige structurele elementen in het gebouw.

De elementen van samengesteld hout in Gradient Canopy bestaan uit CLT-elementen (kruislaaghout), een type industrieel samengesteld hout dat wordt gemaakt door meerdere lagen gezaagd massief constructiehout aan elkaar te lijmen voor een betere structurele stijfheid. We begonnen met kruislaaghout als bekisting (mallen waarin beton wordt gegoten) voor de betonnen vloeren op de tweede verdieping, waar het een gecombineerde sterkte biedt. We integreerden het op zo'n manier dat, in plaats van het te verwijderen en af te voeren zoals gebruikelijk is nadat het beton is uitgehard, het kruislaaghout op de plaats bleef om dienst te doen als houten plafond voor de ruimtes op de begane grond en balustrades rond de binnenplaatsen. Er is ook hout gebruikt voor de deuren en deurkozijnen in het hele gebouw, met name voor vergader- en conferentieruimtes. Hiervoor werkte het team samen met de leverancier om een Declare-label te behalen voor alle deurelementen. Dit hielp ons om prioriteit te geven aan bouwmaterialen met een veiligere chemie voor een gezond binnenklimaat.

Foto: Mark Wickens.

We hebben de bekisting uit kruisslaghout op zijn plaats laten zitten, zodat dit een zichtbaar houten plafond werd voor de ruimtes op de begane grond en relingen rond de binnenplaatsen. Foto: Mark Wickens.

Toen we begonnen met het ontwerp van Gradient Canopy, werd kruislaaghout nog niet op deze grote schaal gebruikt voor structurele elementen in Mountain View. Daarom maakten we in die vroege fase een mock-up op ware grootte van de kruislaaghoutelementen en nodigden we gemeenteambtenaren uit om het gebouw zelf te bekijken en te inspecteren zodat we zeker waren dat het aan hun eisen voldeed. Door de fysieke prototypen te bouwen, konden we gezamenlijk tot een oplossing te komen die aan de eisen van de stad voldeed en tegelijkertijd duurzamere manieren van bouwen nastreefde.

We hebben er ook voor gezorgd dat het hout dat we in het Gradient Canopy-gebouw hebben verwerkt van duurzame herkomst is. Meer dan 99% van het nieuwe constructiehout dat gebruikt werd voor Gradient Canopy (zowel tijdelijk als permanent geïnstalleerd) is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen met een FSC-certificering (Forest Stewardship Council). Het is ongebruikelijk om FSC-gecertificeerd hout te gebruiken voor tijdelijke doeleinden, zoals bekistingen, die opnieuw gebruikt kunnen worden voor toekomstige projecten. Maar omdat we wisten dat tijdelijk hout een groot percentage uitmaakte van het totale constructiehout voor het project, was het belangrijk om ook verantwoord om te gaan met tijdelijke houttoepassingen. Door FSC-gecertificeerd hout te gebruiken, gebruiken we niet alleen hout met een verantwoorde herkomst, maar ondersteunen we ook grotere inspanningen voor herbebossing. Uiteindelijk geloven we dat gezondere en verantwoord gewonnen materialen niet alleen fundamenteel zijn voor duurzame ontwikkeling, maar ook voor het creëren van een bredere circulaire economie die consequent regeneratief en herstellend is.

Massief hout wordt geïnstalleerd bij Gradient Canopy.

Massief hout wordt geïnstalleerd bij Gradient Canopy.

Het onderzoek naar samengesteld hout dat we tijdens het ontwerp van Gradient Canopy hebben gedaan, vormt nu de basis voor het ontwerp van andere Google-gebouwen. In Sunnyvale, Californië, hebben we bijvoorbeeld net 1265 Borregas geopend, ons eerste gebouw dat van de grond af aan van samengesteld hout is. We verwachten dat het 96% minder CO2-uitstoot heeft dan een gelijkwaardig gebouw van staal en beton, rekening houdend met de CO2-opslag. Dit is slechts één voorbeeld van hoe wat we bij Gradient Canopy geleerd hebben, onze inspanningen heeft versterkt om duurzamere en gezondere gebouwen te ontwerpen.