Urbaani ekologia

Biodiversiteetin tukeminen Gradient Canopyn maisemassa.

3 minuuttia

Punakukintoinen tattari ja kalifornianmansikkapuu Gradient Canopyssa. Kuva: Mark Wickens.

Ekologisesti vaihtelevat kampusympäristöt hyödyttävät paitsi planeettaa, myös ihmisiä. Terveet ja monimuotoiset ekosysteemit ja ympäristöt tukevat biodiversiteettiä ja parantavat ekologista kestävyyttä. Lisäksi niistä on suurta hyötyä ihmisten terveydelle. Tästä syystä Gradient Canopy on suunniteltu tukemaan paikallisten, monimuotoisten ekosysteemien uusiutumista.

Gradient Canopyn alueella on kasvillisuutta noin 1,6 hehtaarin laajuudella. Olemme pyrkineet mukailemaan Piilaakson aiempaa ekosysteemiä istuttamalla esimerkiksi tammimetsiä, pajulehtoja, kotoperäisiä pensaita ja heinäkasveja. Maisema koostuu lähes kokonaan kotoperäisistä lajeista, esimerkiksi noin 400 puulajista ja pölyttäjille sopivista kasveista, kuten silkkiyrtistä, siankärsämöstä ja salviasta. Tavoitteena on palauttaa alue aiempaan ekologiseen muotoonsa tavalla, joka hyödyttää ihmisiä. Pyrimme luomaan kukoistavan ja toimivan ympäristön, joka tulee lajien monimuotoisuutta.

Siankärsämö ja rinneminttu Gradient Canopyssa

Siankärsämö ja rinneminttu Gradient Canopyssa. Kuva: Mark Wickens.

Tärkeä osa Gradient Canopyn ekologista strategiaa on yksi tietty puulaji: tammi. Tammet ovat tuttu näky kalifornialaisessa maisemassa, ja aikoinaan ne peittivät suuren osan Piilaaksosta. Tämä kotoperäinen laji sietää hyvin kuivuutta ja palaa huonosti. Se myös poistaa tehokkaasti ilmansaasteita ja sitoo itseensä hiiltä ilmakehästä. Lisäksi tammimetsien ekosysteemit ovat Kalifornian monimuotoisimpien joukossa kasvien ja eläinten osalta: niissä esiintyy 2 000 kasvilajia ja noin 5 000 hyönteislajia. Sadat muut linnut, nisäkkäät ja muut villieläimet hyödyntävät tammimetsiä etsiessään ruokaa, varjoa ja suojaa.

Yhdessä paikallisten tieteilijöiden kanssa suunnittelimme yhtenäisen latvuston, johon kuuluu tammien lisäksi myös muita kotoperäisiä puita, kuten hevoskastanjoita, vuorivaahteroita ja pajuja. Yhtenäinen latvusto luo ekologisia käytäviä rakennetun ympäristön läpi ja auttaa ehkäisemään kaupunkisaarekeilmiötä.

Kotoperäiset pölyttäjäkasvit toimivat Gradient Canopyn pohjakerroksena. Niistä hyötyvät paikalliset perhoset, linnut ja mehiläiset. Osa maisemasta on suunniteltu erityisesti monarkkiperhospopulaatiota silmällä pitäen, ja oikean kukkien ja silkkiyrttien yhdistelmän luomiseen käytetään parhaita mahdollisia tieteen keinoja. Oikea yhdistelmä tukee monarkkiperhosten munien ja toukkien selviytymistä sekä pitkällä muuttomatkallaan olevia perhosia.

Living Building Challenge -haasteen Urban Agriculture Imperative -hankkeen mukaisesti olemme lisänneet Gradient Canopyn alueelle kotoperäisiä pölyttäjäkasveja, istutuslaatikoita ja puisia mehiläispesiä. Tarkoituksena on tuoda paikallisesti kasvatettua tuoretta ruokaa yhteisön saataville. Kahdesta istutuslaatikosta saamme raaka-aineita kahviloita ja Googlen opetuskeittiötä varten. Lisäksi ne havainnollistavat, miten kotoperäisten lajien käyttö maisemoinnissa voi kulkea käsi kädessä hyötyviljelyn kanssa ja tehdä ruoantuotannosta kestävämpää.

Kukkapenkkejä Gradient Canopyssa.

Kukkapenkkejä Gradient Canopyssa.

Teemme myös yhteistyötä Planet Bee Foundationin kanssa. Kyseessä on Googlen Mountain View'n pesiä hoitava hyväntekeväisyysjärjestö, joka asensi rakennukseen kolme mehiläislaatikkoa. Osana suunnitteluprosessia tutkimme, kuinka maisema voi tukea sekä ei-kotoperäisiä hunajamehiläisiä että kotoperäisiä mehiläisiä. Näin voimme hyötyä yhtä lailla molemmista. Tulevaisuudessa tutkimus auttaa Googlea integroimaan vierasperäisiä hunajamehiläisiä kotoperäiseen maisemasuunnitteluun. Tämä hyödyttää niin kotoperäistä biodiversiteettiä kuin paikallista ruoantuotantoa.

Gradient Canopyn urbaani ekologinen suunnittelu perustuu Googlen ekologiseen ohjelmaan, joka julkaistiin vuonna 2014. Sen avulla voimme hyödyntää parasta saatavilla olevaa tutkimustietoa ulkotilojen suunnittelussa. Gradient Canopy on tärkeä osa suurempaa visiotamme luonnon ja biodiversiteetin edistämisestä kampuksillamme.