Tärkeä osa Gradient Canopyn ekologista strategiaa on yksi tietty puulaji: tammi. Tammet ovat tuttu näky kalifornialaisessa maisemassa, ja aikoinaan ne peittivät suuren osan Piilaaksosta. Tämä kotoperäinen laji sietää hyvin kuivuutta ja palaa huonosti. Se myös poistaa tehokkaasti ilmansaasteita ja sitoo itseensä hiiltä ilmakehästä. Lisäksi tammimetsien ekosysteemit ovat Kalifornian monimuotoisimpien joukossa kasvien ja eläinten osalta: niissä esiintyy 2 000 kasvilajia ja noin 5 000 hyönteislajia. Sadat muut linnut, nisäkkäät ja muut villieläimet hyödyntävät tammimetsiä etsiessään ruokaa, varjoa ja suojaa.
Yhdessä paikallisten tieteilijöiden kanssa suunnittelimme yhtenäisen latvuston, johon kuuluu tammien lisäksi myös muita kotoperäisiä puita, kuten hevoskastanjoita, vuorivaahteroita ja pajuja. Yhtenäinen latvusto luo ekologisia käytäviä rakennetun ympäristön läpi ja auttaa ehkäisemään kaupunkisaarekeilmiötä.
Kotoperäiset pölyttäjäkasvit toimivat Gradient Canopyn pohjakerroksena. Niistä hyötyvät paikalliset perhoset, linnut ja mehiläiset. Osa maisemasta on suunniteltu erityisesti monarkkiperhospopulaatiota silmällä pitäen, ja oikean kukkien ja silkkiyrttien yhdistelmän luomiseen käytetään parhaita mahdollisia tieteen keinoja. Oikea yhdistelmä tukee monarkkiperhosten munien ja toukkien selviytymistä sekä pitkällä muuttomatkallaan olevia perhosia.
Living Building Challenge -haasteen Urban Agriculture Imperative -hankkeen mukaisesti olemme lisänneet Gradient Canopyn alueelle kotoperäisiä pölyttäjäkasveja, istutuslaatikoita ja puisia mehiläispesiä. Tarkoituksena on tuoda paikallisesti kasvatettua tuoretta ruokaa yhteisön saataville. Kahdesta istutuslaatikosta saamme raaka-aineita kahviloita ja Googlen opetuskeittiötä varten. Lisäksi ne havainnollistavat, miten kotoperäisten lajien käyttö maisemoinnissa voi kulkea käsi kädessä hyötyviljelyn kanssa ja tehdä ruoantuotannosta kestävämpää.