Massiivipuu

Vähemmän kasvihuonepäästöjä ja parempia ympäristöratkaisuja puisten rakennusten avulla.

5 minuuttia

Massiivipuu

Vastuullinen massiivipuu on osa Gradient Canopya monin eri tavoin, mukaan lukien muoteissa, suojakaiteissa ja ovissa. Kuva: Mark Wickens.

Gradient Canopyssa, jolle olemme saaneet International Living Future Instituten (ILFI) Living Building Challenge (LBC) Materials Petal -sertifikaatin, meille oli tärkeää käyttää myrkyttömiä ja ekologisesti restoratiivisia materiaaleja. Siksi tutkimme tapoja integroida vastuullisesti hankittu massiivipuu rakennukseen niin, että voimme hyödyntää puun regeneratiivisia ja hiiltä sitovia ominaisuuksia.

Massiivipuu on rakennustekniikka, jossa yhteen puristettua puuta hyödyntämällä luodaan pylväitä, palkkeja, seiniä, lattioita ja kattoja tavalla, joka voi vähentää niiden sisältämää hiiltä perinteisiin rakennustekniikoihin verrattuna. Massiivipuu on merkittävä osa lopullista rakennusta, ja olemme käyttäneet täällä opittua hyväksemme myös muissa Googlen rakennusprojekteissa.

Olemme olleet kiinnostuneita massiivipuun potentiaalista jo jonkin aikaa, koska sen biofiiliset ominaisuudet auttavat luomaan terveellisempiä, tuottavampia ja visuaalisesti inspiroivampia työpaikkoja. Biofiilisessä suunnittelussa on kyse luonnon integroimisesta suunnitelmiin luomalla tiloja, joista ihmiset nauttivat. Lisäksi paljaiden puuelementtien käyttäminen rakennuksen sisätiloissa ei ainoastaan vähennä lisämateriaalien, esimerkiksi päällysteiden ja maalin, tarvetta, vaan myös auttaa ihmisiä tuntemaan yhteyttä luontoon myös sisällä. Kun aloimme suunnitella Gradient Canopya, tutkimme aluksi mahdollisuutta käyttää massiivipuuta koko rakenteessa, mutta huomasimme, etteivät haluamamme pitkät elementit olleet mahdollisia. Pystyimme kuitenkin käyttämään puuta tietyissä sisätilojen rakenne-elementeissä.

Gradient Canopyssa massiivipuuelementit ovat ristiinliimattua massiivipuuta (CLT), joka valmistetaan liimaamalla yhteen useita kiinteitä puulevyjä rakenteellisen kestävyyden parantamiseksi. CLT:tä käytettiin aluksi toisen kerroksen betonilattioiden muoteissa (joihin betoni valettiin), joille se toi kestävyyttä. Integroimme CLT:n siten, että sitä ei tavalliseen tapaan poisteta betonin kovettumisen jälkeen, vaan se jätetään paikalleen ja se näkyy nyt paljaana puukattona ensimmäisen kerroksen tiloissa ja suojakaiteina sisäpihoilla. Puuta käytetään myös ovissa ja ovenkarmeissa ympäri rakennusta, erityisesti neuvottelutiloissa ja konferenssihuoneissa. Näiden ratkaisujen ansiosta tiimi ja palveluntarjoaja ansaitsivat Declare-merkin koko ovirakenteelle ja auttoivat meitä priorisoimaan rakennusmateriaaleja, jotka ovat kemiallisesti turvallisempia ja auttavat luomaan terveellisemmän sisäympäristön.

Kuva: Mark Wickens.

Jätimme CLT-muotin paikoilleen, ja se näkyy nyt paljaana puukattona ensimmäisen kerroksen tiloissa ja suojakaiteina sisäpihoilla. Kuva: Mark Wickens.

Kun aloitimme Gradient Canopyn suunnittelun, CLT:tä ei oltu vielä käytetty rakenne-elementteihin näin suuressa mittakaavassa Mountain View'ssä. Siksi rakensimme ensin täysmittakaavaisen mallin CLT-elementeistä ja kutsuimme kaupungin viranomaiset näkemään ja tarkastamaan rakenteen varmistaaksemme, että se täytti heidän vaatimuksensa. Fyysisten prototyyppien rakentaminen auttoi meitä päätymään yhdessä ratkaisuun, joka täytti kaupungin vaatimukset ja samalla tasoitti tietä kohti vastuullisempia rakennustapoja.

Lisäksi varmistimme, että Gradient Canopyssa käytetty puu oli peräisin vastuullisista lähteistä. Yli 99 % Gradient Canopyssa (sekä väliaikaisesti että pysyvästi) käytetystä puusta tuli vastuullisesti hoidetuista metsistä, jotka olivat saaneet Forest Stewardship Councilin (FSC) sertifikaatin. On epätavallista käyttää FSC:n sertifioimaa puuta väliaikaiskäyttötarkoituksiin, kuten muotteihin, joita voi käyttää myös tulevissa projekteissa. Tiesimme kuitenkin, että väliaikaisesti käytetty puu muodosti suuren osan projektissa käytetystä puusta, joten oli tärkeää huomioida myös sen käyttö. FSC-sertifioitu puu ei tarkoita vain sitä, että käyttämämme puu on peräisin vastuullisista lähteistä, vaan myös sitä, että tuemme uudelleenmetsityspyrkimyksiä myös laajemmin. Uskomme, että terveet ja vastuullisista lähteistä hankitut materiaalit eivät ole ainoastaan tärkeitä vastuullisen kehityksen osalta, vaan ne vaikuttavat myös laajemman regeneratiivisen ja restoratiivisen kiertotalouden luomiseen.

Massiivipuun asennus Gradient Canopyssa.

Massiivipuun asennus Gradient Canopyssa.

Massiivipuututkimus, jota teimme suunnitellessamme Gradient Canopya, auttaa nyt myös muiden Googlen rakennusten suunnittelussa. Esimerkiksi Kalifornian Sunnyvaleen juuri avaamamme 1265 Borregas on ensimmäinen alusta asti massiivipuusta suunniteltu rakennuksemme. Sen ennustetaan sisältävän 96 % vähemmän rakentamisesta johtuvia hiilidioksidipäästöjä hiilensidonta huomioiden kuin vastaavassa teräs- ja betonirakenteessa. Kyseessä on vain yksi esimerkki tavoista, joilla Gradient Canopysta oppimamme on auttanut meitä suunnittelemaan vastuullisempia ja terveempiä rakennuksia.