Gradient Canopyssa, jolle olemme saaneet International Living Future Instituten (ILFI) Living Building Challenge (LBC) Materials Petal -sertifikaatin, meille oli tärkeää käyttää myrkyttömiä ja ekologisesti restoratiivisia materiaaleja. Siksi tutkimme tapoja integroida vastuullisesti hankittu massiivipuu rakennukseen niin, että voimme hyödyntää puun regeneratiivisia ja hiiltä sitovia ominaisuuksia.
Massiivipuu on rakennustekniikka, jossa yhteen puristettua puuta hyödyntämällä luodaan pylväitä, palkkeja, seiniä, lattioita ja kattoja tavalla, joka voi vähentää niiden sisältämää hiiltä perinteisiin rakennustekniikoihin verrattuna. Massiivipuu on merkittävä osa lopullista rakennusta, ja olemme käyttäneet täällä opittua hyväksemme myös muissa Googlen rakennusprojekteissa.
Olemme olleet kiinnostuneita massiivipuun potentiaalista jo jonkin aikaa, koska sen biofiiliset ominaisuudet auttavat luomaan terveellisempiä, tuottavampia ja visuaalisesti inspiroivampia työpaikkoja. Biofiilisessä suunnittelussa on kyse luonnon integroimisesta suunnitelmiin luomalla tiloja, joista ihmiset nauttivat. Lisäksi paljaiden puuelementtien käyttäminen rakennuksen sisätiloissa ei ainoastaan vähennä lisämateriaalien, esimerkiksi päällysteiden ja maalin, tarvetta, vaan myös auttaa ihmisiä tuntemaan yhteyttä luontoon myös sisällä. Kun aloimme suunnitella Gradient Canopya, tutkimme aluksi mahdollisuutta käyttää massiivipuuta koko rakenteessa, mutta huomasimme, etteivät haluamamme pitkät elementit olleet mahdollisia. Pystyimme kuitenkin käyttämään puuta tietyissä sisätilojen rakenne-elementeissä.
Gradient Canopyssa massiivipuuelementit ovat ristiinliimattua massiivipuuta (CLT), joka valmistetaan liimaamalla yhteen useita kiinteitä puulevyjä rakenteellisen kestävyyden parantamiseksi. CLT:tä käytettiin aluksi toisen kerroksen betonilattioiden muoteissa (joihin betoni valettiin), joille se toi kestävyyttä. Integroimme CLT:n siten, että sitä ei tavalliseen tapaan poisteta betonin kovettumisen jälkeen, vaan se jätetään paikalleen ja se näkyy nyt paljaana puukattona ensimmäisen kerroksen tiloissa ja suojakaiteina sisäpihoilla. Puuta käytetään myös ovissa ja ovenkarmeissa ympäri rakennusta, erityisesti neuvottelutiloissa ja konferenssihuoneissa. Näiden ratkaisujen ansiosta tiimi ja palveluntarjoaja ansaitsivat Declare-merkin koko ovirakenteelle ja auttoivat meitä priorisoimaan rakennusmateriaaleja, jotka ovat kemiallisesti turvallisempia ja auttavat luomaan terveellisemmän sisäympäristön.