Lintuystävällinen suunnittelu

Linnuille aiheutuvia vaaroja minimoidaan rakennuksessa, joka sopii ympärillä olevaan ympäristöön.

3 minuuttia

Puiden ympäröimä Gradient Canopy

Puiden ympäröimä Gradient Canopy. Kuva: Iwan Baanin ottama Googlelle.

Gradient Canopyn suunnittelussa yhtenä tavoitteena on ollut integroida rakennus ympäristöön ja tehdä siitä ajan mittaan yhä kestävämpi. Meille "kestävä" tarkoittaa paikkaa, joka tukee alueen pitkäaikaista ekologista hyvinvointia, jotta sekä ihmiset että luonto pärjäävät myös ilmaston muuttuessa. Olemme pyrkineet lisäämään Gradient Canopyyn elementtejä alueen aiemmasta ekosysteemistä, jotka tarjoavat tärkeää tukea villieläimille. Tiedostamme kuitenkin, että kaupunkiympäristössä on riskejä villieläimille, erityisesti paikallisille linnuille, kuten laululinnuille, varpusille, kolibreille ja kerttuleille. Siksi olemme hyödyntäneet Gradient Canopyn suunnittelussa erilaisia lintuystävällisiä strategioita.

Rakennusten lasiosat voivat vaikuttaa merkittävästi lintupopulaatioihin, joten meille on ollut tärkeää suunnitella Gradient Canopyn rakennus, ympäristö ja valaistus LEED Innovation in Design Credit: Bird Collision Deterrence -ohjeiden mukaisesti ehkäistäksemme lintujen törmäämistä rakennukseen.

Yhdessä ekokonsulttifirma H.T. Harvey & Associatesin kanssa olemme selvittäneet, miten voimme tehdä rakennuksesta turvallisemman linnuille tuoreimpien standardien ja suositusten mukaisesti. Olemme tehneet Gradient Canopysta lintuystävällisemmän kahdella merkittävällä tavalla: vähentämällä rakennuksen lasipintojen heijastavuutta ja läpinäkyvyyttä sekä vähentämällä rakennuksen tuottamaa valosaastetta yöaikaan erilaisilla sisä- ja ulkotilojen valaistusratkaisuilla

Lasi on näkymätöntä niin linnuille kuin ihmisillekin, mutta ihmiset oppivat näkemään sen ajan mittaan erilaisten visuaalisten vihjeiden, kuten ikkunankarmien ja heijastusten, avulla. Lintujen syvyysnäkö taas on heikko, ja usein ne tulkitsevat heijastukset oikeaksi maisemaksi tai taivaaksi. Lintu voi törmätä läpinäkyvään lasiin myös silloin, jos se näkee kasveja lasisten kulmien läpi tai rakennuksen sisäpuolella. Tämä tarkoittaa, että mitä paremmin kasvit tai taivas näkyvät rakennuksen lasin läpi tai siitä heijastuen, sitä useammin linnut törmäävät siihen.

Gradient Canopyssa olemme ratkaisseet ongelman esimerkiksi käyttämällä vähemmän heijastavaa lasia. Viimeaikainen kehitys lasiteknologiassa ja lasin valmistuksessa mahdollistaa ulkopinnan vähäisemmän heijastavuuden tinkimättä aurinkolämmön keräämisestä. Olemme siis voineet hyödyntää parempaa lasia rakennuksen monissa ikkunoissa ja julkisivuissa. Lasiin voi myös lisätä lähekkäin olevia kuvioita, kuten siirtokuvia tai lasiin upotettuja keraamisia "rakeita", jotka auttavat ehkäisemään lintujen kuolemia, sillä linnut havaitsevat kuvioidun lasin esteenä eivätkä yritä lentää sen läpi. Olemme käyttäneet tiheää kuviointia, joka on American Bird Conservancy -järjestön uusimpien ohjeiden mukainen. Sen on tarkoitus suojata paremmin jopa pienimpiä kolibreja. Gradient Canopyn julkisissa tiloissa lasin pinnan kuviointi on suunniteltu eräänlaiseksi sanapeliksi: lasista löytyy 30 paikallisen lintulajin nimet 30 kielellä. Se on eräänlainen "pääsiäismuna", joka tekee tästä rakennuksen osasta turvallisemman linnuille ja hauskemman kävijöille.

Lintuturvalliset rakenteet suunniteltiin 30 paikallisen lintulajin mukaan 30 kielellä.

Lintuturvalliset rakenteet suunniteltiin 30 paikallisen lintulajin mukaan 30 kielellä. Kuva: Iwan Baanin ottama Googlelle.

Myös Gradient Canopyn valaistus on suunniteltu ehkäisemään lintujen törmäyksiä. Yöaikaan kirkkaat valot voivat hämmentää lintuja ja häiritä niiden elinympäristöä. Valot voivat olla erityisen haitallisia öisin liikkuville muuttolinnuille. Olemme vähentäneet valosaastetta Gradient Canopyssa jättämällä rakennuksesta ja sitä ympäröivästä kasvillisuudesta pois ylöspäin suunnatun valaistuksen. Lisäksi olemme suojanneet ulkoisia rakenteita niin, että valoa ei vuoda lintujen elinympäristöön. Lisäksi olemme asentaneet ikkunoihin kaihtimet, jotka suljetaan yöksi. Yöaikaan tilan valaistus toimii paikallaolon tunnistimella, joten valot menevät päälle vain silloin, kun joku käyttää tilaa.

Varmistaaksemme, että Gradient Canopyn linnuille turvalliset elementit toimivat suunnitellusti ja että voimme muuttaa niitä tarvittaessa, meillä on käytössä kolmivuotinen seurantasuunnitelma, jolla seuraamme lintujen törmäyksiä rakennukseen ja sitä ympäröiviin rakenteisiin. Tämä perustuu säännöllisiin tarkistuskävelyihin rakennuksen ympäri sekä muuhun havainnointiin. Kaiken kaikkiaan toivomme, että linnuille turvalliset elementit auttavat rakennuksia sulautumaan ympäristöönsä paremmin, jotta luonto ja ihmiset voivat elää rinnakkain ja voida hyvin.