Urban ekologi

Skapa biologisk mångfald med Gradient Canopys landskap.

3 minuter

Rödblommande bovete och ljungväxten arbutus menziesii vid Gradient Canopy. Foto: Mark Wickens.

Att skapa campusmiljöer med stor artrikedom är bra för såväl människorna som planeten i stort. Friska ekosystem och landskap främjar den biologiska mångfalden, ökar den ekologiska motståndskraften och innebär dessutom stora fördelar för människors hälsa. Det är anledningen till att designen bakom Gradient Canopy centreras kring att återskapa lokala ekosystem med biologisk mångfald.

Gradient Canopy består av ca 1,5 hektar vegetation, och vi har återetablerat element från Silicon Valleys naturliga ekosystem, inklusive ekskogar, pilträdslundar, chaparralvegetation och gräsmark. Landskapet utgörs nästan helt och hållet av inhemska arter, inklusive omkring 400 inhemska trädarter och pollineringsvänliga inhemska växter, till exempel sidenört, rölleka och salvia. Målet är att återuppliva områdets ekologiska arv och lyfta människans upplevelse, samtidigt som vi skapar funktionella landskap där en mångfald av arter kan leva och frodas.

Röllika och monardella villosa vid Gradient Canopy

Röllika och monardella villosa vid Gradient Canopy. Foto: Mark Wickens.

En viktig del av vår ekologiska strategi för Gradient Canopy kretsar kring en specifik trädtyp: eken. Ekarna är ikoniska träd i Kalifornien och dominerade en gång i tiden Silicon Valley-området. De inhemska ekarna klarar av torka och är motståndskraftiga mot bränder. Dessutom är de effektiva när det gäller att rena luften från föroreningar och absorbera koldioxid från atmosfären. Utöver detta är de ekskogsbaserade ekosystemen bland de artrikaste i Kalifornien sett till antal växt- och djurarter. Där finns 2 000 växtarter och omkring 5 000 insektsarter. Ekskogarna är även viktiga för hundratals fågelarter, däggdjur och andra vilda djur, eftersom det är där de hittar föda, skydd och skugga.

Vi samarbetar med lokala forskare för att utforma en sammanhängande trädskugga med bland annat ekar och andra inhemska trädarter som kinesträdsväxter, amerikansk platan och pilträd. En sammanhängande trädskugga skapar korridorer för de vilda djuren genom den byggda miljön och minskar den urbana värmeö-effekten.

Inhemska pollinatörsväxter arbetar ”bakom kulisserna” till Gradient Canopys inhemska träd och fungerar som en resurs för lokala fjärilar, fåglar och bin. En del av landskapet är specifikt utformat för att främja den västliga monarkfjärilspopulationen genom att med hjälp av bästa tillgängliga vetenskap skapa rätt blandning av sidenörtväxter som främjar monarkfjärilens ägg och larver, och blommor som förser fjärilarna med näring när de stannar till under sin långa migrering.

På Gradient Canopy har vi blandat inhemska pollinatörsväxter med odlingslådor och bikupor för att uppfylla kraven på stadsodlingar som programmet Living Building Challenge tagit fram. Syftet med kraven är att skapa kontaktvägar mellan samhällsmedborgarna och lokalt odlade färska livsmedel. Två odlingslådor förser våra kaféer och Googles undervisningskök med grödor och visar hur inhemsk trädgårdsanläggning och produktiv odling kan samverka för en mer motståndskraftig lokal livsmedelsproduktion.

Rabatter vid Gradient Canopy.

Rabatter vid Gradient Canopy.

Vi har även samarbetat med Planet Bee Foundation, en icke vinstdrivande organisation som tar hand om Googles bikupor vid Mountain View, för att installera tre bikupor för honungsbin på plats. Som en del i designprocessen studerade vi hur ett landskap kan främja både inhemska och andra bin för att få ut fördelarna med båda. Dessa studier talar om hur Google kommer att integrera icke-inhemska honungsbin i den inhemska ekologiska landskapsdesignen i framtiden, till nytta för såväl inhemsk biologisk mångfald som lokal livsmedelsproduktion.

Den urbana ekologiska designen bakom Gradient Canopy styrs av Googles ekologiprogram, som vi lanserade 2014 i syfte att utgå ifrån den bästa tillgängliga forskningen i vår design av utomhusutrymmen. I slutänden är Gradient Canopy en viktig del av vår större vision om att stärka naturen och den biologiska mångfalden med hjälp av våra campusområden.