Gjenbrukte materialer

Vi prioriterer gjenbruk av materialer for å sikre en positiv innvirkning på miljøet.

5 minutter

Bilde: Mark Wickens.

Bjørnen Curious, laget av Mr & Mrs Ferguson Art, er en enorm skulptur av en grizzlybjørn der pelsen er laget av over 160 000 pennyer. Bilde: Mark Wickens.

Veien til en renere og sunnere fremtid begynner med de små avgjørelsene vi tar hver dag. Derfor er vi hele tiden på utkikk etter ting vi kan gjøre for å ha en positiv innvirkning på miljøet og vise enda mer ansvar i måten vi bruker energi, vann og andre naturressurser på. Ved Gradient Canopy er dette grunnen til at vi lagde bygningen med prinsippene for sirkulært design i tankene – slik at vi kunne redusere behovet for ikke-fornybare naturressurser. Hensikten med et sirkulært design er å bruke materialer så lenge som mulig, og derfor tok vi i bruk en mengde gjenbrukte og gjenvunne materialer i bygningen.

Vi har montert over 30 produkter fra gjenbrukte ressurser rundt om i bygningen ved Gradient Canopy. Dette omfatter trevirke, sykkelstativer, skap, tepper og fliser som er gjenvunnet og ellers hadde endt opp på en søppelfylling. Det at vi inkluderte gjenbrukte materialer i så stor skala, bidro til at bygningen oppnådde Materials Petal-sertifiseringen i Living Building Challenge (LBC) fra Living Future Institute (ILFI), som har til hensikt å bidra til en åpen økonomi som bruker materialer som er bra for miljøet og ikke er giftige.

På grunn av bygningens størrelse måtte vi utvikle flere strategier for anskaffelse av gjenvunne materialer i en fornuftig skala. Det var for eksempel vanskelig å få tak i gjenvunne fliser og tepper fordi designet inneholdt mye av det, og størrelsene, fargene og materialene måtte være konsekvente i hele bygningen.

En hovedstrategi vi tok i bruk, var å gjenbruke elementer fra vårt eget materiallager hos Google. Det betyr at vi gikk gjennom det vi hadde på loftet – inkludert overskytende nye materialer som ikke ble brukt i tidligere prosjekter, og elementer som var tatt ut av bygninger før de ble revet. Ved å se på det vi allerede hadde, kunne vi innlemme gjenbrukte teppefliser, sykkelstativer, keramikkfliser og akustiske takfliser.

Noe annet vi gjorde for å bruke gjenbrukte materialer, var å benytte gjenvunnet trevirke fra ulike lokale kilder. Vi brukte for eksempel trær som ble fjernet under byggingen, til å lage benker som er plassert rundt om i bygningen. I tillegg kontaktet vi lokale leverandører for å få tak i gjenvunnet trevirke, som ble brukt i for eksempel veggpanelet i områder for sykkeloppbevaring samt på gulvet i Google Store.

Bilde: Mark Wickens

Gulvet i Google Store er laget av gjenvunnet trevirke. Bilde: Mark Wickens.

Et annet aspekt ved målene for sirkulært design ved Gradient Canopy hadde å gjøre med å implementere ambisiøse mål for byggeavfall, og vi ønsket å unngå å sende materialer til søppelfyllingen der det kunne unngås. Per august 2023 har vi avledet mer enn 90 % av byggeavfallet fra søppelplasser, og som følge av et initiativ for en lukket krets med gipsvegger kunne vi gjenvinne over 250 000 kg gipsavfall mellom 2020 og 2022.

Vi samarbeidet også med Rheaply – som er en bedrift innen klimateknologi som har laget en nettplattform for byggeprodukter og andre ressurser i Bay Area. Bedrifter i området kan bruke Bay Area Reuse Marketplace til å få tilgang til overskytende og gjenvunne ressurser som møbler, tilbehør, utstyr og andre byggematerialer til kostnadseffektive priser. Vi har implementert prosesser for å sende overskytende materialer som er kjøpt fra Gradient Canopy, til Rheaply-nettverket, og vi samarbeider også med Rheaply for å skalere opp prosessen vår for internt gjenbruk av materialer hos Google. I stedet for å ha en tungvint prosess hvor teamene for enkeltprosjekter må finne materialer og koordinere tidslinjer, finner vi nå nye metoder for å gjøre gjenbruksprosessen mer effektiv og gjøre en sirkulær tilnærming til normen.