I Gradient Canopy – hvor vi har oppnådd Materials Petal-sertifiseringen i Living Building Challenge (LBC) fra International Living Future Institute (ILFI) – var det avgjørende å finne løsninger for å innlemme materialer som ikke er giftige, og som er gode for miljøet. Derfor utforsket vi metoder for å innlemme massivtre fra bærekraftige kilder i bygningen, slik at vi kunne dra nytte av trevirkets regenerative egenskaper for CO2-binding.
Massivtre er en byggeteknikk som bruker tre som er satt sammen til søyler, bjelker, vegg, gulv og tak på en måte som kan redusere CO2-utslipp sammenlignet med tradisjonelle byggemetoder. Resultatet er at massivtre har en fremtredende rolle i bygningen, og vi har brukt det vi lærte her, i andre byggeprosjekter hos Google også.
Vi har vært interessert i potensialet ved massivtre i en god stund, siden det fremmer sunnere, mer produktive og visuelt inspirerende arbeidsplasser gjennom biofile kvaliteter. Biofili handler om å integrere naturen i design for å lage områder der mennesker trives, og det å kunne innlemme synlige treelementer i bygningen reduserer ikke bare behovet for å bruke flere materialer – som coatinger og maling – men det bidrar også til at folk føler at de er i kontakt med naturen selv om de er innendørs. Så da vi begynte å designe Gradient Canopy, så vi innledningsvis på muligheten for å bruke massivtre for hele bygningsstrukturen. Det var dessverre ikke mulig for de lange bjelkene vi trengte, men vi kunne likevel bygge noen av de strukturelle elementene inne i bygningen av tre.
I Gradient Canopy består massivtrevirket av krysslaminerte treelementer (CLT) – som er en type konstruert trevirke som dannes ved å lime sammen flere lag med planker for å oppnå bedre strukturell styrke. Vi begynte å bruke CLT som formarbeid (former betong helles i) for betonggulvene i andre etasje, der det gir komposittstyrke. Vi integrerte CLT-elementene på en slik måte at de ikke måtte fjernes og kasseres – som vanligvis gjøres når betongen er herdet – og her lot vi dem være på plass, slik at de fungerer som et synlig tretak for områdene i første etasje samt som vern rundt de indre gårdsplassene. Dørene og dørrammene i bygningen er også laget av tre – spesielt i møte- og konferanserommene. For disse kunne teamet samarbeide med leverandøren for å oppnå et sertifikat av typen Declare-etikett for hele dørenheten, slik at vi kunne prioritere materialer som viser en tryggere kjemisk sammensetning, og dermed lage et sunnere innemiljø.