Massivtre

Reduksjon av innebygde karbonutslipp og store fremskritt for trebygninger.

5 minutter

Massivtre

Bærekraftig massivtre er integrert i Gradient Canopy på en rekke måter, inkludert i forskalingen, rekkverket og dørene. Bilde: Mark Wickens.

I Gradient Canopy – hvor vi har oppnådd Materials Petal-sertifiseringen i Living Building Challenge (LBC) fra International Living Future Institute (ILFI) – var det avgjørende å finne løsninger for å innlemme materialer som ikke er giftige, og som er gode for miljøet. Derfor utforsket vi metoder for å innlemme massivtre fra bærekraftige kilder i bygningen, slik at vi kunne dra nytte av trevirkets regenerative egenskaper for CO2-binding.

Massivtre er en byggeteknikk som bruker tre som er satt sammen til søyler, bjelker, vegg, gulv og tak på en måte som kan redusere CO2-utslipp sammenlignet med tradisjonelle byggemetoder. Resultatet er at massivtre har en fremtredende rolle i bygningen, og vi har brukt det vi lærte her, i andre byggeprosjekter hos Google også.

Vi har vært interessert i potensialet ved massivtre i en god stund, siden det fremmer sunnere, mer produktive og visuelt inspirerende arbeidsplasser gjennom biofile kvaliteter. Biofili handler om å integrere naturen i design for å lage områder der mennesker trives, og det å kunne innlemme synlige treelementer i bygningen reduserer ikke bare behovet for å bruke flere materialer – som coatinger og maling – men det bidrar også til at folk føler at de er i kontakt med naturen selv om de er innendørs. Så da vi begynte å designe Gradient Canopy, så vi innledningsvis på muligheten for å bruke massivtre for hele bygningsstrukturen. Det var dessverre ikke mulig for de lange bjelkene vi trengte, men vi kunne likevel bygge noen av de strukturelle elementene inne i bygningen av tre.

I Gradient Canopy består massivtrevirket av krysslaminerte treelementer (CLT) – som er en type konstruert trevirke som dannes ved å lime sammen flere lag med planker for å oppnå bedre strukturell styrke. Vi begynte å bruke CLT som formarbeid (former betong helles i) for betonggulvene i andre etasje, der det gir komposittstyrke. Vi integrerte CLT-elementene på en slik måte at de ikke måtte fjernes og kasseres – som vanligvis gjøres når betongen er herdet – og her lot vi dem være på plass, slik at de fungerer som et synlig tretak for områdene i første etasje samt som vern rundt de indre gårdsplassene. Dørene og dørrammene i bygningen er også laget av tre – spesielt i møte- og konferanserommene. For disse kunne teamet samarbeide med leverandøren for å oppnå et sertifikat av typen Declare-etikett for hele dørenheten, slik at vi kunne prioritere materialer som viser en tryggere kjemisk sammensetning, og dermed lage et sunnere innemiljø.

Bilde: Mark Wickens.

Vi har latt forskalingen av krysslaminert massivtre være for å vise frem tretaket for områdene i første etasje og fungere som rekkverk rundt gårdsplassene innendørs. Bilde: Mark Wickens.

Da vi begynte å designe Gradient Canopy, hadde ingen i Mountain View brukt CLT i strukturelle elementer i så stor skala ennå. Derfor lagde vi en detaljert modell av CLT-elementene i full skala i den innledende fasen, og vi inviterte lokale embetspersoner til å se og undersøke strukturen selv, slik at de kunne sikre at den overholdt kravene deres. Ved å bygge fysiske prototyper kunne vi samarbeide, slik at vi sammen kunne komme frem til en løsning som overholdt lokale krav, samtidig som vi jobbet mot mer bærekraftige måter å bygge på.

Vi forsikret oss også om at trevirket vi innlemmet i Gradient Canopy-bygningen, kom fra bærekraftige kilder. Over 99 % av det nye trevirket som ble brukt i Gradient Canopy (både midlertidig og permanent montert), kom fra ansvarlig drevne skoger som er sertifisert av Forest Stewardship Council (FSC). Det er uvanlig å bruke FSC-sertifisert trevirke til midlertidig bruk, for eksempel formarbeid, som deretter kan brukes på nytt i senere prosjekter. Men siden vi var klar over at midlertidig trevirke utgjorde en stor andel av tømmeret som ble brukt i prosjektet, var det viktig å ta høyde for bruk av midlertidig trevirke også. Prioritering av FSC-sertifisert tre betyr ikke bare at trevirket vi bruker, er hentet fra ansvarlige kilder, det betyr også at vi støtter større tiltak innen skogplanting. Til syvende og sist mener vi at materialer som er sunnere og ansvarlig anskaffet, ikke bare er avgjørende for bærekraftig utvikling, men også i arbeidet med å bygge opp en bredere sirkulær økonomi som hele tiden er regenerativ og restorativ.

Det bygges med massivtre i Gradient Canopy.

Det bygges med massivtre i Gradient Canopy.

Nå brukes undersøkelsene i massivtre som vi utførte i forbindelse med designet av Gradient Canopy, også i designarbeidet for andre Google-bygninger. I Sunnyvale i California åpnet vi for eksempel nettopp 1265 Borregas, som den første bygningen vår som er bygget i massivtre fra grunnen av. Det anslås at den har 96 % lavere karbonutslipp enn en tilsvarende struktur i stål og betong (når det tas hensyn til CO2-binding). Dette er bare ett eksempel på hvordan kunnskapen fra Gradient Canopy har økt tiltakene våre mot å designe mer bærekraftige og sunnere bygninger.