Vi er en hjelpsom nabo

Ruth Porat, direktør og investeringsansvarlig samt finansdirektør hos Alphabet og Google, diskuterer hvordan prosjektets holistiske design er integrert med lokalsamfunnet.

5 minutter

"Flott design er aldri bare én ting – det er en holistisk, omfattende og brukervennlig tilnærming. Det skaper et sted hvor samarbeid kan skje sømløst – enten fysisk eller virtuelt."

– Ruth Porat, direktør og investeringsansvarlig samt finansdirektør hos Alphabet og Google

Hvilket forhold har du personlig til Mountain View og det omkringliggende området?

Jeg vokste opp i Palo Alto etter å ha flyttet dit fra Storbritannia som liten via Cambridge i Massachusetts. Faren min var fysiker ved Stanfords Linear Accelerator Center. En av hovedgrunnene til at han valgte å flytte hit med familien, var intensiteten, den intellektuelle nysgjerrigheten og målet om å gjøre ting som aldri var gjort før. Atomknuseren ved Stanford er et godt eksempel på det. Denne intensiteten har økt dramatisk siden vi flyttet hit.

Finansdirektør hos Google og Alphabet, Ruth Porat, på COP26 i Glasgow i Skottland.

Kan du si noe mer om hva som er så spesielt med denne regionen?

Kulturen for innovasjon som finnes her, er smittsom og alltid i sentrum. Nesten alle har et personlig mål om å utgjøre en forskjell i verden – det er det som motiverer oss hos Google og Alphabet, og jeg tror det er motivasjonen til mange andre som også velger å bo og jobbe her. Det finnes et sterkt mål i Silicon Valley om å skape den fremtiden vi ønsker oss, og jeg tror det er det som gjør dette til et av planetens mest spesielle steder.

Hva er Googles forhold til Mountain View?

Google har holdt til i Mountain View siden 1999, og vi regner med at vi kommer til å være her i mange år til. Vi i Google valgte å legge hovedkontoret vårt i Mountain View fordi vi liker veldig godt å være her. Vi liker naturen i Bay Area, den korte avstanden til universiteter, det familievennlige miljøet og muligheten til å jobbe i en by i hjertet av Silicon Valley.

Mange av medarbeiderne våre både bor og jobber i Mountain View, og som bedrift mener vi det er viktig å være en god nabo. I årenes løp har vi investert flere millioner dollar i lokalsamfunnet ved å gi tilskudd til Mountain View Educational Foundation for å støtte realfagsutdanning, støtte til Mountain View Community Shuttle, tilskudd til hjelpe- og forebyggingstjenester for hjemløse og prosjekter for gjenoppbygging av naturen, for eksempel Charleston Retention Basin, for bare å nevne noe.

Og vi er svært stolte av at Googlere hvert år bidrar med flere tusen timer frivillig arbeid i organisasjoner som holder til i Mountain View, deriblant Community Services Agency of Mountain View, Silicon Valley Bicycle Exchange, Mountain View-skoler og det utrolige Computer History Museum.

Hvordan viderefører Gradient Canopy og Bay View Googles langvarige forhold til regionen?

Gradient Canopy er det første byggeprosjektet vårt i Mountain View hvor vi bygget alt fra grunnen av, og vi tenkte lenge og nøye over hvordan vi best kunne sette sammen et prosjekt som var i overensstemmelse med byens visjon for fremtiden til North Bayshore. Gradient Canopy er en ny tilnærming til arbeidsplassen med et hensiktsmessig design som inviterer lokalbefolkningen, er harmonisk integrert i naturen rundt, tilfører byen stor økonomisk verdi og støtter de ansatte som liker å bo og jobbe i Mountain View.

Helt siden før pandemien har en del av magien ved Googles arbeidsområder vært at de har vært sunne, bærekraftige og funksjonelle – med et lite snev av «Google» innebygd. Godt design gir et sted hvor folk vil være, noe som er tydelig ved at nesten halvparten av alle de ansatte vi har over hele verden, frivillig kom tilbake til kontoret da vi trygt kunne åpne dem igjen. Med prosjektene vi bygger fra grunnen av, kan vi nå bringe denne tilnærmingen og det vi har lært, til nærområdet. Vi har stort fokus på hvordan disse områdene kan skape engasjement hos lokalsamfunnet og bygge robusthet og bedre helse.

En plan viser utsikten fra lobbyen i Bay View-arrangementssenteret mot landskapet med en NASA-vindtunnel i bakgrunnen.

Kan du si noe mer om hvordan Google definerer «godt design»?

Godt design er aldri bare én ting – det er en holistisk, omfattende og brukervennlig tilnærming. Tilnærmingen kombinerer muligheter for å være sosiale, lære, samarbeide og fokusere. Dette skaper steder hvor samarbeid kan skje sømløst – enten fysisk eller virtuelt.

Hvordan blir dette til bestemte ideer som brukes i designet i Bay View og Gradient Canopy?

Grunnleggerne av Google har mottoet «Fokuser på brukeren, så ordner resten seg selv», og dette har ligget til grunn for designet til kontorene våre helt fra starten av. Dette prosjektet ble bygget på flere år med forskningsdata og vitenskap om hva som hjelper ansatte med å oppnå best mulig produktivitet og kreativitet.

Den første ideen vi så på, var å snu opp-ned på kontoret – å bytte om på forholdet mellom fokus- og samarbeidsområder og forholdet deres til åpne og lukkede områder. Det betyr at vi går bort fra åpne kontorlandskap – som gjør det vanskelig å jobbe konsentrert – til å bruke lukkede kontorplasser. På den andre siden går vi bort fra lukkede møterom til et bredere spekter med samarbeidsområder som er mer åpne og har flere tilpasningsmuligheter – basert på hva slags samarbeid teamet holder på med. Det er naturligvis viktig med teknologi på slike samarbeidsområder for å gjøre det mulig for kollegaer som jobber fra andre steder, å delta på lik linje. Ved å ha slike små fokusområder ved siden av dynamiske samarbeidsområder for team kan folk bytte raskt mellom dem etter behov.

En plan over andre etasje og teamenes områder.

Den neste ideen handler om de kognitive fordelene ved biofili. Vi har jobbet med å innlemme biofilt design i kontorene våre i flere år, noe vi gjør ved å ta hovedaspekter fra naturen inn i kontorene våre, for eksempel sunne og naturlige materialer, mønstre, lydlandskap, komfortable temperaturer, justerbar luftflyt og lys som følger en naturlig døgnrytme.

Noen ser kanskje på disse biofili- og luftkvalitetstiltakene som ekstravagante, men det finnes også økonomiske grunner til å tilføre mer natur og sunn luft på arbeidsplassen. Alt handler om å forbedre folks liv, og når de ansatte er friske, fornøyd og i stand til å gjøre godt arbeid, er det til nytte for alle – også bedriften.

Hvordan er alt dette relatert til Googles større mål når det gjelder utvikling fokusert på lokalsamfunnet?

Målet vårt er å ha tilknytning til og være integrert i lokalsamfunnet, og vi har levende områder i første etasje som innlemmer ånden fra lokalsamfunnene hvor vi jobber og bor. Vi ser verdien på sikt av å investere i områder som gjenspeiler både våre egne verdier og lokalsamfunnets verdier.

Opprinnelig publisert i mai 2022