Vores mål med Gradient Canopy, der har opnået Materials Petal-certificeringen i kategorien Living Building Challenge (LBC) fra International Living Future Institute (ILFI), var at inkorporere ikke-giftige og miljørestaurerende materialer i konstruktionen. Derfor satte vi os for at undersøge, hvordan vi kunne integrere bæredygtigt massivtræ i bygningen med henblik på at drage fordel af træets regenererende og CO2-fangende egenskaber.
Massivtræ er en konstruktionsteknik, der anvender træ, som er blevet presset sammen for at skabe kolonner, bjælker, vægge, gulve og tage, på en måde, der kan reducere mængden af indlejret CO2 sammenlignet med traditionelle tilgange til bygningsværker. I det endelige resultat udgør massivtræ en væsentlig del af bygningen, og hvad vi har lært her tager vi med os videre i andre byggeprojekter hos Google.
Vi har længe været interesserede i at udnytte potentialet ved massivtræ, da det bidrager til sundere og mere produktive og visuelt inspirerende arbejdspladser takket være dets biofiliske egenskaber. Biofili handler om at integrere natur i designet for at skabe rum, hvor folk kan trives, og det at kunne integrere træelementer, der står til frit skue, i bygningen reducerer ikke kun behovet for at anvende yderligere materialer såsom belægninger og maling, men hjælper også folk med at føle sig forbundet med naturen, selv når de er indendørs. Så da vi gik i gang med at designe Gradient Canopy, kiggede vi til at starte med på muligheden for at bruge massivtræ til hele bygningsstrukturen, men fandt ud af, at de lange udstrækninger, vi ville have, ikke var mulige. Det lykkedes os dog stadig at inkorporere træ i nogle af de bærende elementer inde i bygningen.
Massivtræelementerne i Gradient Canopy består af lameller i krydslamineret massivtræ (CLT, cross-laminated timber), der består af flere lag træ, som er limet sammen i vinkelrette lag og presset sammen under tryk for at sikre bedre strukturel integritet. Vi startede med krydslamineret massivtræ som forskalling (forme, som der hældes beton i) til betongulvene på anden sal, hvor træets styrke virkelig kommer til sin ret. Vi har integreret det krydslaminerede massivtræ på en måde, hvor vi i stedet for at fjerne og kassere det, som man normalt gør, efter betonen har sat sig, lader det stå som et iøjnefaldende træloft til områderne i stueetagen og som rækværk langs de indvendige gårdhaver. Der bruges også træ til bygningens døre og dørkarme, især til mødebåsene og -lokalerne. Teamet samarbejdede med leverandøren og opnåede en Declare-etiketcertificering for monteringen af alle dørene, hvilket har hjulpet os med at prioritere byggematerialer, der indeholder sikre niveauer af kemiske stoffer, så vi kan skabe et sundt indendørsmiljø.