Materiale recuperate

Prioritizarea reutilizării materialelor pentru un impact pozitiv asupra mediului.

5 minute

Fotografie: Mark Wickens.

Ursul Curious, creat de Mr & Mrs Ferguson Art, este o sculptură uriașă sub forma unui grizzly uriaș cu blana realizată din peste 160.000 de monede de 1 cent. Fotografie: Mark Wickens.

Calea spre un viitor mai curat și mai sănătos începe cu deciziile mici din fiecare zi. De aceea, căutăm permanent moduri de a avea un impact pozitiv asupra mediului și să folosim mai responsabil energia, apa și alte resurse naturale. De aceea, la Gradient Canopy, am decis să creăm clădirea pornind de la principiile designului circular, care ne ajută să micșorăm cererea de resurse naturale finite. Designul circular urmărește să păstreze materialele în uz cât mai mult, motiv pentru care am încorporat în clădire multe materiale recuperate și reciclate.

La Gradient Canopy, am instalat în clădire peste 30 de produse din surse recuperate. Acestea au inclus lemn recuperat, suporturi de biciclete, dulapuri, covor și plăci ceramice care ar fi ajuns altfel la depozitul de deșeuri. Includerea materialelor recuperate a ajutat clădirea să obțină certificarea Petal pentru materiale în cadrul programului Living Building Challenge (LBC) de la International Living Future Institute (ILFI), care își propune să creeze o economie a materialelor non-toxică, transparentă și restaurativă din punct de vedere ecologic.

Dimensiunea clădirii a însemnat că a trebuit să dezvoltăm mai multe strategii pentru a obține materiale recuperate la o scară eficientă. De exemplu, a fost greu să obținem plăci ceramice sau covoare recuperate, deoarece ele erau necesare în cantitate mare și trebuiau să fie constante ca dimensiune, culoare și material.

O strategie importantă pe care am folosit-o a fost să refolosim articole din stocul nostru de materiale de la Google. Asta înseamnă că ne-am uitat la stocurile noastre din depozit, inclusiv la materialele nefolosite în proiectele anterioare și la articolele scoase din clădiri înaintea demolărilor. Analizând ce aveam deja, am reușit să încorporăm covoare, suporturi de biciclete, plăci ceramice și plăci pentru tavan recuperate.

Un alt mod în care am integrat materiale recuperate a fost utilizarea lemnului provenit din diferite surse locale. De exemplu, am folosit lemn scos în timpul construcției pentru a realiza bănci montate prin clădire. În plus, am apelat la furnizori locali pentru a obține lemn recuperat pe care l-am folosit pentru placarea pereților în zonele de stocare a bicicletelor și pentru pardoseli în Google Store.

Fotografie: Mark Wickens

Pardoseala din Google Store a fost creată din lemn recuperat. Fotografie: Mark Wickens.

O altă parte a obiectivelor noastre de design circular de la Gradient Canopy a fost să implementăm obiective ambițioase privind deșeurile, așa încât tot mai puține materiale să ajungă la groapa de gunoi. Începând din august 2023, am deviat peste 90 % din deșeurile de construcție de la gropile de gunoi, iar o inițiativă wallboard cu buclă închisă ne-a ajutat să reciclăm peste 250.000 de kilograme de rigips din 2020 până în 2022.

În plus, am lucrat cu Rheaply, o companie de tehnologie în domeniul climei care a creat o bursă online pentru produse de construcții și alte resurse în zona golfului San Francisco. Bay Area Reuse Marketplace permite companiilor din regiune să aibă acces la resurse recuperate sau în surplus, precum mobilierul, accesoriile, echipamentele și alte materiale de construcții la prețuri eficiente. Nu doar că vom folosi materialele în exces cumpărate de la Gradient Canopy în rețeaua Rheaply, ci vom și lucra cu Rheaply pentru a spori refolosirea materialelor interne de la Google. În locul unui proces greoi în care echipe de proiect individuale găsesc materiale și își coordonează timpul, căutăm moduri noi de a ne fluidiza procesele, pentru a face din refolosire și circularitate o regulă.