Ο δρόμος για ένα πιο καθαρό και υγιές μέλλον ξεκινά με τις μικρές αποφάσεις που παίρνουμε κάθε ημέρα. Αυτός είναι ο λόγος που αναζητούμε συστηματικά τρόπους να έχουμε ένα θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και να χρησιμοποιούμε την ενέργεια, το νερό και τους άλλους φυσικούς πόρους πιο υπεύθυνα. Στο πλαίσιο αυτό, στο Gradient Canopy, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το κτίριο σύμφωνα με τις αρχές του κυκλικού σχεδιασμού, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ζήτησης των πεπερασμένων φυσικών πόρων. Ο κυκλικός σχεδιασμός στοχεύει στη διατήρηση των υλικών σε χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο και για αυτό ενσωματώσαμε περισυλλεγμένα και ανακτημένα υλικά στο κτίριο.
Στο Gradient Canopy, έχουμε εγκαταστήσει σε όλο το κτίριο πάνω από 30 προϊόντα από περισυλλεγμένες πηγές. Σε αυτά περιλαμβάνονται ανακτημένο ξύλο, μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων, ερμάρια, τάπητες και πλακίδια, τα οποία διαφορετικά θα είχαν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. H χρήση περισυλλεγμένων υλικών σε αυτή την κλίμακα βοήθησε στο να λάβει το κτίριο την πιστοποίηση Materials Petal για το Living Building Challenge (LBC) του International Living Future Institute (ILFI), που έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας μη τοξικής, διαφανούς οικονομίας υλικών που υποστηρίζει την οικολογική αποκατάσταση.
Λόγω του μεγέθους του κτιρίου, έπρεπε να αναπτύξουμε αρκετές στρατηγικές για την απόκτηση ανακτημένων υλικών σε ποσότητες που μπορούσαν να καλύψουν αποτελεσματικά τις ανάγκες. Για παράδειγμα, η ανεύρεση ανακτημένων πλακιδίων ή ταπήτων ήταν δύσκολη, καθώς ο σχεδιασμός απαιτούσε μεγάλη ποσότητα αυτών των υλικών αλλά και ομοιομορφία ως προς τις διαστάσεις, το χρώμα και την υφή τους.
Μια βασική στρατηγική που ακολουθήσαμε ήταν η επαναχρησιμοποίηση ειδών από το δικό μας απόθεμα αποθηκευμένων υλικών στην Google. Αυτό σημαίνει ότι ψάξαμε στο απόθεμά μας για υλικά που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενα έργα και για είδη που είχαν αφαιρεθεί από κτίρια πριν κατεδαφιστούν. Ψάχνοντας σε αυτά που ήδη είχαμε, μπορέσαμε να ενσωματώσουμε περισυλλεγμένους τάπητες, μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων, κεραμικά πλακίδια και ηχομονωτικά πλακίδια οροφής.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίον ενσωματώσαμε περισυλλεγμένα υλικά ήταν χρησιμοποιώντας ανακτημένο ξύλο από διάφορες τοπικές πηγές. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε ξύλο που είχε αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών, για να κατασκευάσουμε τους πάγκους που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία του κτιρίου. Στραφήκαμε επίσης σε τοπικούς προμηθευτές για την προμήθεια περισυλλεγμένου ξύλου, το οποίο χρησιμοποιήσαμε για πράγματα όπως η επένδυση των τοίχων στις περιοχές φύλαξης ποδηλάτων και τα δάπεδα του Google Store.