Μασίφ ξυλεία

Μείωση των ενσωματωμένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η διαφορά των ξύλινων κτιρίων.

5 λεπτά

Μασίφ ξυλεία

Στο Gradient Canopy έχει χρησιμοποιηθεί βιώσιμη μασίφ ξυλεία με ποικίλους τρόπους, όπως στους ξυλότυπους, τα κιγκλιδώματα και τις πόρτες. Φωτογραφία: Mark Wickens.

Στο Gradient Canopy, όπου αποκτήσαμε την πιστοποίηση Materials Petal για το Living Building Challenge (LBC) του International Living Future Institute (ILFI), ήταν πρωταρχικής σημασίας να ανακαλύψουμε πώς θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε σε αυτό μη τοξικά υλικά οικολογικής αποκατάστασης. Για αυτόν τον λόγο, διερευνήσαμε τρόπους για την ενσωμάτωση μασίφ ξυλείας βιώσιμης προέλευσης στο κτίριο, ώστε να αξιοποιήσουμε τις αναγεννητικές ιδιότητες του ξύλου, αλλά και την ικανότητά του να δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα.

Η μασίφ ξυλεία είναι μια τεχνική κατασκευής η οποία αξιοποιεί ξύλα που έχουν συμπιεστεί μαζί, προκειμένου να δημιουργηθούν κολόνες, δοκάρια, τοίχοι, δάπεδα και οροφές με τρόπο που μπορεί να μειώσει το ενσωματωμένο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τις παραδοσιακές οικοδομικές προσεγγίσεις. Σε τελική ανάλυση, ο ρόλος της μασίφ ξυλείας στο κτίριο είναι καθοριστικός και τα συμπεράσματα που αντλήσαμε εδώ έχουν αξιοποιηθεί σε άλλα κατασκευαστικά έργα της Google.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε εστιάσει στις δυνατότητες της μασίφ ξυλείας, επειδή μέσω των βιοφιλικών ιδιοτήτων της συμβάλλει στη δημιουργία πιο υγιεινών, παραγωγικών και οπτικά ελκυστικών χώρων εργασίας. Η βιοφιλία έχει να κάνει με την ενσωμάτωση της φύσης στον σχεδιασμό για τη δημιουργία χώρων όπου οι άνθρωποι ευημερούν. Η δυνατότητα ένταξης εκτεθειμένων ξύλινων στοιχείων στο εσωτερικό του κτιρίου όχι μόνο μειώνει την ανάγκη εφαρμογής πρόσθετων υλικών, όπως είναι οι επιστρώσεις και η μπογιά, αλλά βοηθά επίσης τους ανθρώπους να αισθάνονται συνδεδεμένοι με τη φύση ακόμα και όταν βρίσκονται μέσα στο κτίριο. Έτσι, όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το Gradient Canopy, αρχικά διερευνήσαμε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε μασίφ ξυλεία σε ολόκληρη τη δομή του κτιρίου και διαπιστώσαμε ότι τα μεγάλα ανοίγματα που θέλαμε δεν ήταν εφικτά. Ωστόσο, μπορέσαμε να ενσωματώσουμε ξύλο για ορισμένα από τα δομικά στοιχεία στο εσωτερικό του κτιρίου.

Στο Gradient Canopy, τα στοιχεία μασίφ ξυλείας παίρνουν τη μορφή μεμονωμένων στοιχείων σταυρωτής επικολλητής ξυλείας (CLT), μιας μορφής κατεργασμένου ξύλου που δημιουργείται από τη συγκόλληση πολλών στρώσεων ακατέργαστης ξυλείας με στόχο την επίτευξη καλύτερης δομικής ακαμψίας. Ξεκινήσαμε χρησιμοποιώντας το CLT ως ξυλότυπο (καλούπια μέσα στα οποία χύνεται το σκυρόδεμα) για τα δάπεδα από σκυρόδεμα του δεύτερου επιπέδου, καθώς προσφέρει σύνθετη αντοχή. Ενσωματώσαμε το CLT έτσι ώστε αντί να αφαιρεθεί και να απορριφθεί, όπως είναι η συνήθης πρακτική μετά την στερεοποίηση του σκυροδέματος, να παραμείνει στη θέση του και να χρησιμεύσει ως εκτεθειμένη ξύλινη οροφή για τους χώρους του ισογείου, αλλά και ως κιγκλίδωμα για τις εσωτερικές αυλές. Το ξύλο χρησιμοποιείται επίσης για τις πόρτες και τα κουφώματα σε όλο το κτίριο, ιδίως για τους θαλάμους συνεδριάσεων και τις αίθουσες συσκέψεων. Για αυτά, η ομάδα μπόρεσε να συνεργαστεί με τον προμηθευτή κερδίζοντας ένα πιστοποιητικό ετικέτας Declare για ολόκληρο το συγκρότημα της πόρτας, κάτι που μας βοήθησε να δώσουμε προτεραιότητα σε δομικά υλικά με ασφαλέστερη χημεία για τη δημιουργία υγιούς εσωτερικού περιβάλλοντος.

Φωτογραφία: Mark Wickens.

Αφήσαμε τον ξυλότυπο CLT στη θέση του, προκειμένου να χρησιμεύσει ως εκτεθειμένη ξύλινη οροφή για τους χώρους του ισογείου αλλά και ως κιγκλίδωμα για τις εσωτερικές αυλές. Φωτογραφία: Mark Wickens.

Όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το Gradient Canopy, το CLT δεν είχε χρησιμοποιηθεί ακόμη για δομικά στοιχεία τόσο μεγάλης κλίμακας στο Mountain View. Επομένως, δημιουργήσαμε μια μακέτα σε πλήρη κλίμακα των στοιχείων CLT κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής φάσης και προσκαλέσαμε τα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης να δουν και να επιθεωρήσουν τη δομή από πρώτο χέρι, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις τους. Η δημιουργία φυσικών πρωτοτύπων μάς βοήθησε να συνεργαστούμε, για να καταλήξουμε συλλογικά σε μια λύση που ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του δήμου, ενώ παράλληλα συνέβαλε στην προώθηση πιο βιώσιμων τρόπων δόμησης.

Επίσης, διασφαλίσαμε ότι το ξύλο που ενσωματώσαμε στο κτίριο Gradient Canopy προερχόταν από βιώσιμες πηγές. Πάνω από το 99% της νέας ξυλείας που χρησιμοποιήθηκε στο Gradient Canopy (τόσο για την προσωρινή όσο και για τη μόνιμη εγκατάσταση) προήλθε από δάση υπεύθυνης διαχείρισης με πιστοποίηση από το Forest Stewardship Council (FSC). Είναι ασυνήθιστη η προμήθεια ξύλου με πιστοποίηση FSC για προσωρινές χρήσεις, όπως ο ξυλότυπος, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιηθεί για μελλοντικά έργα. Ωστόσο, δεδομένου ότι η προσωρινή ξυλεία αποτελούσε μεγάλο ποσοστό της συνολικής ξυλείας που χρησιμοποιήθηκε στο έργο, ήταν σημαντικό να λάβουμε υπόψη και τη δική της χρήση. Το να δίνουμε προτεραιότητα στην προμήθεια ξύλου με πιστοποίηση FSC δεν σημαίνει μόνο ότι η ξυλεία που χρησιμοποιούμε έχει υπεύθυνη προέλευση, αλλά και ότι υποστηρίζουμε τις ευρύτερες προσπάθειες αναδάσωσης. Ουσιαστικά, πιστεύουμε ότι τα πιο υγιεινά και υπεύθυνα υλικά δεν είναι θεμελιώδη μόνο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κυκλικής οικονομίας η οποία αναδημιουργείται και αποκαθίσταται συνεχώς.

Τοποθέτηση μασίφ ξυλείας στο Gradient Canopy.

Τοποθέτηση μασίφ ξυλείας στο Gradient Canopy.

Η έρευνα για τη μασίφ ξυλεία που πραγματοποιήσαμε κατά τον σχεδιασμό του Gradient Canopy αξιοποιείται πλέον στον σχεδιασμό άλλων κτιρίων της Google. Για παράδειγμα, στο Sunnyvale της Καλιφόρνιας, μόλις εγκαινιάσαμε το 1265 Borregas, το οποίο αποτελεί το πρώτο μας ολοκληρωμένο κτίριο από μασίφ ξυλεία. Προβλέπεται να έχει 96% λιγότερες ενσωματωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με μια ισοδύναμη δομή από χάλυβα και σκυρόδεμα, συνυπολογίζοντας τη δέσμευση. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα για το πώς τα μαθήματα που αντλήσαμε από το Gradient Canopy έχουν ενισχύσει τις προσπάθειές μας για τον σχεδιασμό κτιρίων που προάγουν τη βιωσιμότητα και την υγεία.